210 páginas - Encuadernació en rústica mat. 2 pàgines amb il·lustracions en color. YA NO SE EDITA
Col·lecció de quinze col·loquis i tres conferències impartides a Stuttgart, del 21 d'agost al 6 de setembre de 1919, en motiu de la inauguració de la primera escola Waldorf.
Títol original:Erziehungskunst. Seminarbesprechungen und Lehrplanvorträge. Volum de l'Obra Completa: GA 295.
Traducció: Miquel López-Manresa.
Revisió: Francesc Fígols Giné
Disseny de la portada: Miquel Fígols Cuevas.
ISBN: 9788415827061
Este artículo equivale a
45 puntos
'art d'educar és el títol del curs intensiu d'antropologia infantil i didàctica que Rudolf Steiner va impartir als mestres del consell escolar Waldorf de Stuttgart. El curs s'estructura en les següents parts: un cicle de conferències que tracta les qüestions psicològiques i antropològiques més generals, un altre cicle que tracta sobre metodologia i didàctica i finalment un recull dels seminaris, debats i col·loquis que els mestres van mantenir amb Rudolf Steiner sobre temes específics i sobre el currículum.
En el present volum, Col·loquis pedagògics i conferències curriculars, els mestres del consell escolar debaten amb Rudolf Steiner els dubtes sobre metodologia i els temes relatius al currículum.
Contenido
Col·loquis.
Els quatre temperaments i els membres constitutius del nen. Agrupament dels nens a classe segons els temperaments. Tractament pedagògic dels temperaments. Esquema dels temperaments. Educació recíproca dels temperaments infantils. Una hora i mitja de classe principal i después demanava hora de narració. Pla de matèries per a la narració als cursos 1er a 8è. Preguntes i respostes: nens malenconiosos, llibres de text, exàmens, professors especialistes.
Comentaris de Rudolf Steiner a les exposicions dels participants sobre els temperaments. Dibuixar. Interacció mútua entre els temperaments. Temperaments i instruments de música. El flegmàtic. Alimentació. Malenconiós. Edificació del cos. Colèric. Temperaments, edats i organisme social.
Comentaris sobre el tractament dels temperaments. Narracions de contes. Motius de dibuix. Narracions d'animals.
La posició erecta de l'ésser humà i la representació de l'espai. Començaments de la classe de càlcul i temperaments. Geometria i estereometria. Motius de dibuix. Narracions de contes. Narracions d'animals. Els extrems en els temperaments. Les tres "cendroses" de classe.
Tractament individual i grups de temperaments a classe. Malenconiosos. Temperament, reencarnació, herència. Temperament nacional i llenguatge. Temperament dels nens i aprenentatge de la llengua. Entremaliadures instigades en una classe.
Exemple de classe: presentació d'un fragment de lectura (faula) i d'un poema. Tractament pedagògic dels "setciències".
Exemple de classe per a 12 a 15 anys: Història. L'element subjectiu en l'estudi de la història: Tàcit, Treischke, Hermann Grimm, Macaulay, representacions confessionals de Luter. Les Croades: causes, objectius, obstacles i fracassos. Ranke, Lamprecht, Treischke, Tàcit, Rotteck. Alumnes que s'enamoren d'un professor.
Mesures a prendre per ajudar alumnes amb facultats afeblides. Alimentació. Càlcul. Geografia. Ambició. Captació d'objectes naturals. Dotats i no dotats. Eurítmia. Música.
Botànica: Comentaris a propostes dels participants. Fulla, flor i fruit en relació amb l'aire i la calor. Fructificació. La planta com a "negatiu" de l'ésser humà. Les plantes i el món anímic humà.
Les plantes com el món anímic de la terra fet visible. El ranuncle, l'arbre, les compostes, el fong. Estiu i hivern. Axioma pitagòric.
La frenologia. Els sentits humans. "Signatures". Elements morfològics de les plantes. Les plantes i la vida anímica infantil fins als 14 (16,17) anys d'edat.
Educació sexual i creixement vegetal. Geografia: zones industrials. Geometria.
La superfície geomètrica; transició al càlcul amb lletres (àlgebra). Imaginació a l'hora de representar-se tasques de càlcul. Càlcul mental: Gauss. Càlculs d'errors: Copèrnic.
Començament de la classe de música; instruments. Transició del càlcul numèric (càlcul d'interessos) al càlcul amb lletres (àlgebra). Nombres negatius i imaginaris. Addició, multiplicació, potenciació, sostracció, divisió. Extracció d'arrels. Utilització de fórmules. Història: Enrique I, els magyars, fundació de ciutats. Concretar el temps; generacions. Estudi històric cultural. Geografia matemàtica; moviment del sol. La cultura d'antic Egipte.
La corba de Cassini. Glàndula pineal, cor. Migració dels pobles: causes econòmiques. Restes celtes; manteniment i desaparició de les tribus germàniques. Naixement de l'Estat. Cristianització dels germànics, Bonifaci. Classe de música. Alumnes ressagats. Anglès i francès, llatí i grec. Pronunciació del llatí. Modelatge. Butlletins d'avaluació. Manualitats femenines.
Primera conferència curricular. Objectius docents per als primers graus. Cursos 1er a 8è. Classe d'alemany, de 1er a 8è. Dibuix. Llatí de 4rt a 8è, grec de 6è a 8è. Lliçons de coses a 3er. Història i geografia de 4rt a 8è.
Segona conferència curricular. Estudi de la natura cursos 3è a 8è. Relacions de producció, empresa i tràfic. Física, química de 6è a 8è. Càlcul, matemàtiques, geometria de 1er a 8è. Dibuix de 1er a 8è. Música.
Tercera conferència curricular. Classe de música. Eurítmia, Educació física.
Usando un estilo coloquial lleno de interesantes ejemplos prácticos, el autor hace accesible a todo el mundo lo que dijo Rudolf Steiner con respecto a los doce sentidos.